PODCAST

Anoesjka, Sigrid en Bobbi Joe zijn je hosts in de Dikke Vinger podcast en hebben het over alles wat met dik-zijn te maken heeft. Van fatshaming tot daten, van eetbuien tot sporten, van kleding tot doktersbezoeken … alles BEHALVE diëten of afvallen.

We horen graag wat je van onze podcast vindt! Geef ons in de app waarmee je luistert een waardering of recensie – dat helpt ons enorm om beter gevonden te worden.

Anchor.fm
Spotify
Apple Podcasts
Google Podcasts
Breaker
Overcast
Pocket Casts
RadioPublic

Muziek door @j.w.minnaard

Seizoen 3

Hallo lieve allemaal! Onze geliefde Sigrid heeft helaas geen tijd meer om te podcasten, maar het goede nieuws is: we hebben een nieuwe co-host! Hoera! Dat betekent alleen ook dat we even moesten zoeken naar de juiste computerinstellingen en dat het geluid niet helemaal is wat we hadden gehoopt. Toch wilden we jullie deze aflevering niet onthouden – aflevering 2 en 3 worden beter hoor, beloofd! – hopelijk alsnog veel plezier met luisteren. Deze aflevering vertellen we jullie wat we allemaal hebben uitgespookt de afgelopen maanden, en introduceren we Bobbi Joe; de nieuwe co-host voor de Dikke Vinger Podcast. Hou ons in de gaten voor aflevering 2, want dit seizoen komen we naar jullie toe met meer interviews van toffe dikke mensen!

 

Seizoen 2

Deze aflevering hebben we Dr. Femke Buwalda te gast van ‘Inzicht in Eten’. Femke is zowel psycholoog als diëtist en combineert deze twee in haar begeleiding. Het gaat dan dus niet om je gewicht, maar om je gezondheid (en hoe dat er voor jou uitziet in jouw situatie) en alle factoren die daar invloed op kunnen hebben. Ze volgt in haar begeleiding de principes van intuïtief eten en Health At Every Size (HAES). We praten over intuïtief eten, hoe fijn maar ook ingewikkeld het kan zijn. Femke vertelt ook over haar aanstaande boek ‘Bite Me’. TW dus: afvallen komt ter sprake… Niet als doel, maar wel als iets wat het gesprek over intuïtief eten vaak compliceert omdat dieetcultuur zo alomtegenwoordig is.

 

In deze aflevering hebben we het over ons project Dik Bij De Dokter. Content note dus: gezondheid(szorg), gewichtsdiscriminatie en stigma. We delen wat van de verhalen die mensen hebben ingestuurd, en vertellen over ons Dik Bij De Dokter supportpakket. We bespreken alles rondom dik zijn en doktersbezoeken met Veerle Metten van @DikGelukkig (én ondertussen ook gewoon van Dikke Vinger). Zij bedacht het project en samen met Dikke Vinger hebben we het verder uitgewerkt. Het supportpakket was stap één van hopelijk nog veel meer stappen die zullen volgen om de gezondheidszorg toegankelijker te maken voor dikke mensen. Je kunt trouwens ook nog steeds je eigen ervaringen anoniem insturen op onze site.

Het heeft even geduurd maar we zijn TERUG! En beter dan ooit – of, nouja, de geluidskwaliteit is gewoon nog niveautje slaapkameropname maar Dikke Vinger is inmiddels een Stichting! We praten jullie bij over de afgelopen maanden, alles wat we voor en door Dikke Vinger hebben meegemaakt. Daarna hebben we het over hoe complex het kan voelen als je als fatactivist aankomt en ineens je kleren niet meer past. Meteen een content note dus: we hebben het over maten en aankomen. Een kwetsbaar maar we denken voor velen herkenbaar onderwerp. Niet alleen de frustratie dat je kleren niet meer passen, en over hoe schaars leuke kleding is voor dikke mensen, maar ook de meta-schaamte want: er is toch niks mis met dikzijn? Waarom kan aankomen dan toch zo pijnlijk zijn?


Seizoen 1

Bijna alles is dit jaar anders dan anders met kerst, behalve al het gezeur over aankomen en afvallen en genieten en compenseren en tsja… Het is alsof de kerstverlichting ook dieetcultuur weer even extra in de schijnwerpers zet. Deze aflevering hebben we het over onze kerst vroeger, onze kerst nu, opmerkingen die expliciet worden gemaakt, veelzeggende blikken, tegenstrijdige reclames en ga zo maar door. We hebben het even over intuïtief eten en belandden zo per ongeluk bij nogal een groot inzicht voor Sig (sorry Sig!). We eindigen met wat manieren om je grens aan te geven als dieetcultuur weer een bijgerecht is deze kerst om je hopelijk een steuntje in de rug te geven dit jaar.

Meer tools nodig? Check ons blogartikel voor onze feestdagen toolkit.

Tijd voor een update! We praten jullie even bij over de afgelopen tijd. We hebben het over activisme, activisme-moeheid en zelfzorg. We vertellen ook over onze deelname aan Miljuschka’s Videoland serie #eerlijkefoto over bodypositivity én over onze twijfels of we wel of niet mee moesten doen, ook m.b.t. andere mediaverzoeken. Verder vragen we hoe jullie zouden staan t.o.v. zoiets als petje.af waar je kunt doneren aan een project of idee, in ruil voor exclusieve content. Zou dat iets zijn voor de Dikke Vinger podcast? En bovendien… Hoe gaat het met jullie?!

Anouk staat bij Dikke Vinger bekend als fashionista, ook wel als A-Look. Als je een bepaald kledingstuk zoekt – en wat kan dat soms lastig zijn als je dik bent – dan weet zij waar je dat vindt. Verder is ze beroemd om haar eigen impeccable style én om de tassen vol kleding die ze meeneemt naar de Dikke Vinger kledingruil. We gaan vandaag wat dieper en praktischer in op het onderwerp kleding, want hoe was het vroeger om te shoppen als je dik was? En hoe is het nu? Waar moet je zijn? En wat kan kleding doen voor hoe je je voelt over jezelf?

In deze aflevering hebben we het over intersectionaliteit. We hebben het eerder gehad over dat het niet je eigen schuld is dat je gediscrimineerd wordt op basis van je gewicht en geen kwestie van gewoon harder van jezelf houden, en dan is het over. Maar, naast vetfobie zijn er veel meer -fobieën en -ismen op basis waarvan mensen gediscrimineerd worden – en deze zijn niet los te zien van elkaar want overlappen vaak.  Ook hebben we het over verschillende niveau’s waarop discriminatie kan plaatsvinden.


NOTITIE ACHTERAF: we gebruiken in de intro het woord “beperkingen” om validisme uit te leggen, maar eigenlijk is “beperking” een validistische term… Want hoezo beperkt? Ook dat ligt namelijk niet bij het individu, maar het systeem.


In deze aflevering gaan we ‘back to basics’ en duiken we wat dieper in de ideeën van de zogenaamde ‘fat liberation’ beweging en daarmee ook in die van Dikke Vinger. Waarom gebruiken wij nou eigenlijk zo nadrukkelijk het woord ‘dik’? En waarin verschilt ‘fat liberation’ van ‘body positivity’?  Wij vonden zelf in het begin het woord ‘dik’ in het Nederlands namelijk ook nog moeilijk. We bedachten ons: er zijn vast meer dingen die wij inmiddels vanzelfsprekend zijn gaan vinden – die dat (nog) niet voor iedereen zijn. Daarom in deze aflevering wat uitleg en een aantal van onze ‘eye-openers’ dankzij de Fat acceptance movement.

In deze aflevering hebben we het over vriendschap als je dik bent: vriendschappen met dunne mensen en vriendschappen met dikke mensen. Is dit wezenlijk anders? En waarom? Om daarover alles te bespreken hebben we één van onze dikke vrienden uitgenodigd: Meike. Behalve dat ze een algeheel topwijf is heeft zij ook een belangrijke rol in het Dikke Vinger team: ze is van huis uit media- en communicatie-deskundige, doet onze vormgeving en ontwierp ons fantastische logo. Speciaal bij deze aflevering hoort op onze instagram een post waaronder je kunt reageren met je locatie mocht je nog op zoek zijn naar dikke vrienden!

In aflevering 1 praten we over dik zijn in tijden van corona, social distancing en thuiswerken: het kwijtraken van houvast en structuur, de angst om aan te komen, over beweging, eetbuien, fatphobic memes en of dikke mensen nou wel of niet tot de corona ‘risicogroep’ horen.