CONSULTANCY
Onze maatschappij gaat niet altijd respectvol om met dikke mensen. Of het nu gaat om stereotyperende afbeeldingen in de media of stigmatiserende taal in beleidsplannen, er is nog veel ruimte voor verbetering.
Dikke Vinger geeft daarom advies aan bedrijven en organisaties om hen te helpen bij hun projecten waarin dikke mensen een rol spelen.
WAT KUNNEN WIJ VOOR JE BETEKENEN?
We zien regelmatig dat er iets misgaat wanneer er gecommuniceerd wordt over dikke mensen of het thema ‘dik zijn’. Bijvoorbeeld wanneer een nieuwsitem foto’s van dikke mensen gebruikt en daarbij het hoofd afknipt; wanneer krantenkoppen schreeuwen over de ‘obesitasepidemie’; of wanneer in een interview met Dikke Vinger altijd de ’twee kanten’ aan bod moeten komen.
Ook wanneer er plannen of projecten uitgevoerd worden, merken we dat dikke mensen als een probleem gezien worden. Denk aan het Nationaal Preventie Akkoord dat pas van een succes spreekt als er (bijna) geen dikke mensen meer bestaan. Of gezondheidscampagnes van de overheid die alleen maar dikke mensen aanspreken, hoewel de interventie een positieve invloed kan hebben op de gezondheid van élke inwoner.
We weten dat dit soort dingen niet altijd bewust gebeuren, maar ze houden het stigma rond dikke mensen wel in stand. Dat wil Dikke Vinger graag anders zien en daarom geven we advies aan verschillende organisaties om hen bewust te maken van de – soms subtiele – vooroordelen over dikke mensen die tot uiting komen in hun projecten.
Onze consultancy-dienst is bedoeld voor bedrijven, openbare instellingen of andere organisaties die iets doen rond het thema ‘dik zijn’ of te maken hebben met dikke mensen.
Wij hebben voorlichting gegeven aan:
- Nieuwsredacties
- Scholen
- De overheid
- Concertgebouw
Maar denk verder ook aan:
- Steden en gemeenten
- Dokterspraktijken
- Diëtisten, voedingsconsulenten
- Vervoersmaatschappijen
- Kledingwinkels
- Sportclubs
- Musea
- …
Met onze consultancy geven wij gepersonaliseerd advies over jouw ideeën, publicaties of projecten, waarbij we specifiek kijken naar de manier waarop het thema ‘dik zijn’ of dikke mensen behandeld worden. We onderzoeken of de taal, afbeeldingen, onderliggende ideeën, etc. respectvol zijn naar dikke mensen toe en adviseren hoe het eventueel beter kan.
Enkele voorbeelden:
- Je wilt als bedrijf een actie starten om de gezondheid van je werknemers te bevorderen. Wij kijken met je mee of het concept (misschien onbewust) stigmatiserend is naar dikke mensen toe en gaan na of de geplande e-mails, folders en andere communicatiemiddelen geen stigmatiserend taalgebruik en/of stereotyperende afbeeldingen bevatten.
- Je bedenkt een nieuwe reclamecampagne voor je fitnesscentrum waarbij je focust op kilo’s verliezen of centimeters kwijtraken. Dat is een vetfobische insteek en wij helpen je om na te denken over hoe je op een andere manier campagne kan voeren, zodat ook dikke mensen zich welkom voelen.
- Je werkt voor een concertgebouw en wilt onderzoeken of ook dikke mensen comfortabel van een voorstelling kunnen genieten. Wij gaan na op welke manier de ervaring van een dikke bezoeker beïnvloed kan worden en hoe we deze aspecten kunnen verbeteren.
- Je merkt als leraar op school dat er dikke kinderen gepest worden. Je wilt daarom een les(moment) geven over o.a. lichaamsbeeld, maar je weet niet goed waar je moet beginnen. Wij helpen je nadenken over hoe je dit kan aanpakken en waar je op moet letten.
Dikke Vinger zet zich in om ruimte te creëren voor dikke mensen, o.a. door evenementen en supportgroepen te organiseren. Onze stichting bestaat volledig uit onbetaalde vrijwilligers met elk hun eigen opgebouwde expertise en ervaring.
Organisaties in Nederland die momenteel actief zijn voor de belangen van dikke mensen, zijn niet vrij van (medisch) stigma. Zij richten zich voornamelijk op gewichtsverlies van dikke mensen met de (achterhaalde) BMI als indicator.
Wij zijn de enige stichting in Nederland die zich inzet voor dikke mensen vanuit respect en lichaamsacceptatie. Dat maakt ons uniek en onafhankelijk, wat een meerwaarde is voor jouw bedrijf of organisatie.
We hebben al twee projecten uitgewerkt waarmee we advies geven dat je kan helpen om bij te dragen aan een respectvolle omgeving voor dikke mensen:
Dik in de media: een handige checklist voor beeldredacties met voorbeelden en linkjes om te kiezen voor respectvolle foto’s en video’s van dikke mensen
Dik Bij De Dokter: een brochure voor zorgverleners met praktische tips over hoe je een betere dokter kan zijn voor uw dikke patiënten
Heb je onze kennis en expertise nodig voor een specifieke tekst, een nieuw beleid of een ander project waarin dikke mensen een rol spelen? Dan geven wij ook graag advies op maat.
Vanaf 75 euro per uur voor commerciële instellingen
Vanaf 45 euro per uur voor non profit instellingen en kleine ondernemers
Dikke Vinger is vrijgesteld van btw.
Na onze samenwerking ontvang je een factuur met onze prestaties en het totale bedrag (te betalen binnen 30 dagen).
Wil je ons inschakelen voor consultancy? Stuur dan een e-mail naar info@dikkevinger.org met de volgende info:
- een uitgebreide uitleg over jouw project
- welke hulp je van ons wenst of verwacht
- contactgegevens
Na intern overleg nemen we zo snel mogelijk weer contact met je op om de mogelijkheden en verdere details te bespreken.