VOOR ZORGVERLENERS

Vindt u ook dat elke patiënt de beste zorg verdient? Dat vooroordelen niet mogen meespelen in een diagnose? Dat stress en andere factoren een rol kunnen spelen in de gezondheid van uw patiënten? Waarschijnlijk wel.

En hebt u diezelfde overtuigingen ook voor dikke patiënten?

Met ons project Dik Bij De Dokter willen we  o.a. zorgverleners bewuster maken over het stigma dat dikke mensen ervaren in de maatschappij en dus ook in de zorg. We hopen dat we hiermee een breder perspectief kunnen bieden op gezondheid en welzijn, zodat we kunnen bijdragen aan een zorgsysteem waarin dikke mensen de juiste diagnose en een passende behandeling krijgen, zonder vooroordelen en stigmatisering.

Dik Bij De Dokter: informatie voor zorgverleners

AANDACHT VOOR DIKKE PATIËNTEN

Hebt u een van de bovenstaande flyers ontvangen? Dan hebt u een dikke patiënt in uw spreekkamer gehad die graag aandacht wil vragen voor het thema van gewichtsinclusieve zorg.

Veel dikke patiënten hebben namelijk al eens een negatieve ervaring gehad bij een zorgverlener enkel en alleen vanwege hun gewicht. Bijvoorbeeld dat ze alleen maar het advies krijgen om af te vallen, dat ze niet geloofd worden wanneer ze vertellen over hun leefstijl, of dat ze negatieve opmerkingen krijgen over hun lichaam.

Met deze flyers van Dik Bij De Dokter willen we u als zorgverlener er attent op maken dat dikke patiënten ook de juiste zorg verdienen zonder schaamte of stigma.

Wil u hierover meer weten? Dan kan u hieronder de folder ‘Richtlijnen voor zorgverleners met dikke patiënten’ downloaden, vol informatie over hoe u ook voor uw dikke patiënten veilige en kwalitatieve zorg kan aanbieden.

RICHTLIJNEN VOOR ZORGVERLENERS MET DIKKE PATIËNTEN

In de brochure ‘Richtlijnen voor zorgverleners met dikke patiënten’ vindt u praktische tips over hoe u een betere dokter kan zijn voor uw dikke patiënten. Dit is een (vertaalde) versie van de brochure van de National Association to Advance Fat Acceptance (NAAFA), waarin u bijvoorbeeld een antwoord vindt op de vragen:

  • Hoe maak ik mijn wachtkamer en praktijk toegankelijk voor dikke mensen?
  • Wat kan ik beter vermijden tijdens een consultatie?
  • Hoe zorg ik ervoor dat dikke patiënten zich veilig voelen?
Dik Bij De Dokter: onderzoek

ONDERZOEK

Ontdek de verschillende studies die al uitgevoerd zijn om gewichtsdiscriminatie in de zorg. te onderzoeken.

Dik Bij De Dokter: verhalen

VERHALEN

Bekijk de verhalen van dikke patiënten die al eens gewichtsdiscriminatie in de zorg ervaren hebben.