Inmiddels is het ruim een jaar geleden dat ik Tatjana Almuli ontmoette, omdat ze me graag wilde interviewen voor haar boek. Sindsdien heb ik haar beter leren kennen én heb ik natuurlijk op de voet gevolgd wat haar boek ging doen. Nou, daar kunnen we kort over zijn: dat boek slaat aan als een malle. En terecht. Fatshaming is te lang weggezet als een Amerikaans probleem, het is de hoogste tijd dat we er hier in Nederland en België ook over gaan praten.
In Knap voor een dik meisje vertelt Tatjana het verhaal van haar gewicht; hoe ze als jong meisje al te zwaar was, hoe haar familie daarmee omging, hoe haar gewicht en figuur haar puber- en studententijd vormden, hoe dat ging op het gebied van dating en de liefde, hoe ze meedeed aan het progamma Obese en afviel en ook weer aankwam, hoe ze verschillende begeleide afvalmethodes probeerde, in therapie ging – kortom, we leren Tatjana en haar lichaam en de struggles die daarmee gepaard gaan, kennen. Het is een persoonlijk en ontroerend verhaal. Tatjana heeft zeker geen standaard jeugd gekend en ze schrijft er heel mooi over.
Over dik zijn
Maar dit boek gaat niet alleen over Tatjana. Dit boek gaat over dikke mensen. Tatjana richt zich met name op dikke vrouwen, omdat ze van mening is dat dikke mannen weer te maken hebben met andere problematiek (Wie gaat daar onderzoek naar doen? Wie gaat daar een boek over schrijven?).
Dit boek bespreekt zo ongeveer alle issues waar je als dikke vrouw tegenaan loopt. Hoe je moeder zich kan schamen voor jouw figuur, hoe jongens op de middelbare school altijd liever een slank meisje willen kussen, hoe je in de puberteit onzeker kunt zijn over je veranderende lichaam en je dan ook nog eens kleren moet zien te vinden in een grotere maat dan je klasgenoten dragen, hoe anderen zich continu met je gezondheid en figuur bemoeien, hoe je vriendinnen hun best doen om te doen alsof je net zo normaal bent als zij maar iedereen weet dat het niet zo is want zij komen níet vast te zitten in terrasstoelen, hoe mannen je wel willen, maar dan juíst omdat je een dik lichaam hebt en dat niet altijd de vorm van intimiteit en liefde is die je zoekt, hoe, kort gezegd, niks zorgeloos is wanneer je dik bent.
En ik sta er dus ook in, in dit mooie boek en dat vind ik een grote eer. Ik vertel je iets over mijn ervaringen met daten, over de ingewikkelde verhouding die ik met eten heb en over hoe ik nu probeer het dik-zijn te omarmen, zonder daarover te hoeven doen alsof dat iedere dag een feestje is. Kortom: lees Knap voor een dik meisje alsjeblieft. Lees het als je zelf dik bent en een manier zoekt om daar meer vrede mee te hebben. Lees het als je beste vriendin dik is. Lees het als je dikke leerlingen hebt. Lees het als je van jezelf weet dat je moeite hebt met dikke mensen, maar je eigenlijk niet precies weet waarom. Lees het als je dochter dik is.