DIK BIJ DE DOKTER

EEN BETERE ZORG VOOR DIKKE PATIËNTEN

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE UPDATES

Wil je op de hoogte blijven van alle projecten die we met Dik Bij De Dokter gaan uitwerken, zoals de supportpakketten voor patiënten?

Schrijf je dan in voor onze mailinglijst!

Een dokter die een maagoperatie voorstelt terwijl je daar bent voor een verkoudheid. De verloskundige die bij elk bezoek een preek geeft over dat je te zwaar bent. Je huisarts die geen test wil doen voor de pijn in je knie, omdat je gewicht de enige oorzaak kan zijn. Een verpleegkundige die drie keer je bloeddruk neemt omdat hij niet gelooft dat je met zo’n hoog gewicht een normale bloeddruk hebt. Een dokter die zegt dat je moet afvallen, terwijl achteraf blijkt dat je een dubbele longontsteking hebt …

Jammer genoeg zijn deze verhalen niet verzonnen, maar zijn het reële situaties die dikke patiënten hebben meegemaakt in België en Nederland. En zo zijn er nog héél veel andere verhalen.

Dikke patiënten krijgen wereldwijd regelmatig te maken met gewichtsdiscriminatie in de zorgsector.

Dat heeft heel wat gevolgen, op verschillende vlakken. Bijvoorbeeld dat zorgverleners minder tijd doorbrengen met dikke patiënten en hen niet doorverwijzen voor aanvullende tests, omdat ze denken dat hun gewicht de oorzaak is van alle symptomen.

Dat zorgt ervoor dat dikke patiënten heel wat stress ervaren, niet tevreden zijn over de zorg die ze gekregen hebben en daarom een volgend doktersbezoek voor lange tijd uitstellen. Met het gevolg dat ze pas weer naar de dokter gaan wanneer het (bijna) te laat is.

Gewichtsdiscriminatie in de zorgsector moet stoppen!

Met ons project Dik Bij De Dokter willen we dit probleem aanpakken door o.a. verhalen te verzamelen van dikke patiënten, infopakketten aan te bieden en in gesprek te gaan met zorgverleners zelf. Op die manier willen we iets veranderen in de manier waarop (sommige) dokters omgaan met hun dikke patiënten.

Want ook dikke patiënten verdienen de juiste zorg die ze nodig hebben.

Dik Bij De Dokter: verhalen

VERHALEN VAN DIKKE PATIËNTEN VERZAMELD

Bekijk de verhalen van dikke patiënten die al eens gewichtsdiscriminatie in de zorg ervaren hebben.

Dik Bij De Dokter: onderzoek

ONDERZOEK OVER GEWICHTSDISCRIMINATIE

Een overzicht van heel wat onderzoeken die gaan over gewichtsdiscriminatie in de zorg.