Online Supportgroep Update

Dik zijn is oké

De Facebook onlinesupportgroep is in eerste instantie opgericht naar aanleiding van de fysieke supportgroep in Rotterdam, zodat we contact met elkaar konden leggen. Deze onlinegroep is de laatste jaren erg snel gegroeid. We merken daardoor dat er onduidelijkheid is over het doel van onze supportgroep en waar we voor staan met Dikke Vinger.

Stichting Dikke Vinger is gewichtsinclusief en zet zich in voor dikke mensen vanuit respect en gewichtsacceptatie. Dat betekent dat wij mensen niet helpen met afvallen, maar ook dat we dik-zijn niet willen ‘voorkomen’ met preventieve maatregelen. Daarom gebruiken we ook niet de stigmatiserende termen ‘ob*sitas en ov*rgewicht’. Wij bestrijden geen lichaamsgewicht maar de systemen die dikke mensen buitensluiten, benadelen en beperken. 

Geen dieetpraat

Elke methode die gericht is op ‘het managen van je gewicht’ is daarom niet welkom in de onlinesupportgroep.

We bespreken geen afvalmethodes zoals maagverkleiningen, alle soorten diëten en leefstijlbegeleiding. We delen geen ervaringen over diverse manieren om af te vallen en zeker geen kwijtgeraakte kilo’s.

Afvalmethodes worden dus niet besproken, ongeacht welke goede reden of medische noodzaak je hebt om te willen afvallen. Want het garandeert geen gewichtsverlies voor de meeste mensen op de lange termijn. Het is stigmatiserend en niet zonder gevaar.

Ook niet als...

Daarom bespreken we geen afvalmethodes online. Dus ook niet:

  • als je wilt afvallen voor je (mentale) gezondheid, betere conditie of mobiliteit
  • als je wilt afvallen om je bloedsuiker of hormonen te managen
  • als je het uit zelfliefde doet of als je op een milde ‘body positive’ manier wilt afvallen maar verder tevreden bent met je lijf
  • als je het een bijwerking is van medicijnen – en je het eigenlijk niet deed om af te vallen – maar toch afgevallen bent
  • als je het doet omdat je partner je niet meer aantrekkelijk vindt of als je ‘gewoon beter in je vel zit als je minder weegt’
  • als je onder professionele begeleiding van een diëtist, ziekenhuis of eetstoorniskliniek wilt afvallen
  • als je arts het “geen dieet maar leefstijl” noemt (a.k.a. levenslang dieet)
  • als je (onverwachts) door intuïtief eten afgevallen bent
  • als je het wilt doen om ‘emotioneel eten of bingen onder controle te houden’

Het is een no go. Zelfs niet als je wilt afvallen om in aanmerking te komen voor een noodzakelijke (gender bevestigende) operatie of omdat je wilt deelnemen aan een ivf-behandeling waar een BMI-voorwaarde aan zit. Maar we snappen de situatie waarin je geforceerd wordt. En dat onrecht kunnen we wél bespreken.

Onrecht bestrijden

Het is niet eerlijk als je gedwongen wordt om af te vallen omdat je anders niet de behandeling krijgt die je NU nodig hebt. We begrijpen dat je echt niet kan wachten totdat het systeem veranderd is en toch weer een poging wilt wagen om af te vallen. De meeste dikke mensen kost het jaren om zich los te wrikken van de hoop dat het dit keer wél gaat lukken. Maar deze supportgroep is niet de plaats om je afvalmethode, motivatie en gewichtsverlies te bespreken.

De supportgroep is juist een plek waar je kan ontsnappen aan het gewichtscentraal denken en op een gewichtsinclusieve manier kan nadenken hoe we het systeem samen kunnen bestrijden dat ons stigmatiseert, discrimineert en chanteert om af te vallen. Hoe kunnen we elkaar daarbij helpen?

Je kan dikke mensen namelijk niet eerst hele humane dingen ontzeggen (die ieder mens zo hard nodig heeft) zoals liefde, sociale relaties, acceptatie, support, kans op goede baan/salaris, niet gepest worden op school, adequate zorg, behandelingen en apparatuur. En vervolgens voor de keus stellen: “Jij kan óók als volwaardig mens behandeld worden – net als mensen met een standaard maat – maar dan moet je wel eerst afvallen.”

Waardoor de meeste dikke mensen levenslang tevergeefs bezig zijn met afvallen en er niet bij stilstaan dat dit een absurde, onmenselijke en onhaalbare keuze is (dank aan Virgie Tovar voor dit inzicht).

Dikke Vinger kiest ervoor om deze ongelijkwaardigheid te bestrijden.

Wat dan wel?

Is Dikke Vinger dan ’tegen’ afvallen? Welnee. Je gewicht zal wellicht door de jaren heen steeds veranderen, door verschillende omstandigheden in je leven en/of doordat je ouder wordt. Het is onmogelijk om anti-afvallen te zijn. Maar de manieren om je gewicht te managen worden in de supportgroep niet besproken.

Waar we het wel over kunnen hebben is bijvoorbeeld:

  • Hoe lastig het is om je los te maken van dieetgedachtes en het idee dat het slecht is om dik te zijn
  • Hoe je kan omgaan met schaamte en schuldgevoelens rond je lichaam, eetgewoonte of beweging
  • Waar je allemaal tegenaan loopt als dik persoon en hoe we dat kunnen oplossen (voor zover mogelijk) zonder af te vallen.
  • Hoe slecht de zorg omgaat met dikke mensen of hoe goed! 
  • Hoe we jou kunnen helpen om het systeem te bestrijden die jou dwingt om af te vallen voordat je een operatie of behandeling mag ondergaan

Zodat we elkaar versterken en supporten door ervaringen en kennis te delen.

We hebben jouw hulp nodig

Zie je iemand in de onlinesupportgroep die dit overschrijdt? Verwijs dan naar bovenstaand bericht of tag ons zodat wij een melding krijgen.

Dikke Vinger wordt gerund door onbetaalde vrijwilligers die naast hun baan/school/eigen bedrijf graag deze supportgroep in de lucht willen houden. Maar we hebben niet altijd de tijd of brain space om individueel uitleg te geven waarom een post of opmerking problematisch is. We zullen daarom soms ook zonder waarschuwing berichten verwijderen.

Help ons om onze missie te beschermen zodat afvalmethodes niet urenlang in de Facebookgroep staan zonder tegengeluid.