Gewichtsdiscriminatie toegevoegd aan onderzoek
Verleden jaar werkte Dikke Vinger mee aan een onderzoek in opdracht van het Ministerie van VWS (Volksgezondheid Welzijn en Sport) waarin werd gekeken naar vele vormen van discriminatie binnen de zorg, welzijn en sport.
De categorie ‘gewicht’ stond daar niet bij als discriminatievorm en hebben we laten toevoegen aan het onderzoek. De resultaten hiervan zijn begin mei naar de Tweede Kamer gestuurd. Ze zijn confronterend, maar belangrijk: discriminatie op basis van gewicht blijkt de meest voorkomende vorm te zijn in de zorg.
Ruim 1 op de 4 zorggebruikers die discriminatie hebben ervaren, geeft aan dat dit te maken had met hun hoge gewicht. Wat mensen meemaken, varieert van pijnlijke opmerkingen tot achterstelling in behandeling.
Bij Dikke Vinger hadden we discriminatie al vaker vastgesteld door alle verhalen die we verzameld hebben voor ons project Dik Bij De Dokter. Maar nu is het ook vastgelegd in een grootschalig onderzoek van het ministerie van VWS. Het zijn dus geen incidenten maar het is een structureel probleem.
Wat betekent dit in de praktijk?
Het onderzoek laat zien hoe dikke mensen zich regelmatig niet serieus genomen voelen binnen de zorg. Dat is niet omdat we ‘overgevoelig’ zijn, maar omdat we daadwerkelijk anders worden behandeld. Enkele voorbeelden die uit het onderzoek naar boven komen:
- Klachten worden automatisch toegeschreven aan het gewicht. Zonder goed onderzoek wordt ervan uitgegaan dat gezondheidsproblemen met het gewicht te maken zullen hebben. Dit leidt ertoe dat onderliggende oorzaken gemist worden en dikke patiënten zich genegeerd voelen.
- Eerst afvallen, dan behandelen. Sommige zorgverleners stellen behandeling uit totdat er sprake is van gewichtsverlies, zelfs als klachten al bestonden voordat het gewicht veranderde, of als er volgens de patiënt geen direct verband is. Dit is heel gevaarlijk want het creëert een barricade voor goede zorg.
- Beledigende of denigrerende opmerkingen. In het rapport komen schrijnende voorbeelden naar voren, zoals het gebruik van termen als “DDD” (domme dikke diabetespatiënt). Hoewel Dikke Vinger graag het woord ‘dik’ wil neutraliseren wordt het nog steeds gebruikt als scheldwoord. Dat stigmatiseert en zorgt voor meer schaamte.
- Letterlijke achterstelling. In sommige situaties krijgen dikke patiënten minder te eten of drinken in het ziekenhuis dan anderen. Dit is geen zorg op maat, dit is ongelijkheid.
Dat dit onderwerp nu wordt erkend op beleidsniveau is een belangrijke stap. We zijn super dankbaar dat we de mogelijkheid kregen om de categorie gewicht toe te voegen als discriminatiegrond in het onderzoek. Zonder onze deelname aan dit onderzoek was deze vorm van uitsluiting niet onderzocht en niet naar de Tweede Kamer gestuurd. Een grote stap vooruit, maar nog lang geen eindpunt natuurlijk.
Op weg naar inclusieve zorg
Bij Dikke Vinger blijven we pleiten voor zorg die inclusief is voor ieder gewicht, ongeacht waarom je dik bent, óf je er wat aan kan/wilt doen en bij elke gezondheidsstatus. Waar ruimte is voor alle lichamen en waar goed luisteren naar dikke patiënten belangrijker is dan aannames. Want goede zorg begint met gelijkwaardigheid.
Lees het rapport met de samenvatting en conclusie hier.
Let op! In dit rapport wordt gebruik gemaakt van termen als ‘overgewicht’ etc.
Help je mee?
Wil je ons belangrijke werk steunen? Overweeg dan om éénmalig of maandelijks een donatie te doen. Dit kan al vanaf 2,50 euro. Klik hier om te doneren.