Stel je voor dat je door onbekenden op straat minutenlang wordt aangestaard zonder écht gezien te worden. Dat je in winkels geen comfortabele en leuke kleding kunt vinden in jouw maat. Dat je op feestjes te horen krijgt dat je de taart misschien beter kan laten staan. Dat mensen ongevraagd hun mening geven over jouw gezondheid. Dat een dokter je adviseert om af te vallen nog voordat hij je klachten heeft onderzocht.
Dat is de dagelijkse realiteit van veel dikke mensen. In onze maatschappij worden dikke mensen benadeeld in uiteenlopende situaties: van sollicitatieprocedures tot in de media, van de behandeling door medisch personeel tot in kledingwinkels.
Hoewel het eerste artikel uit de Nederlandse Grondwet ongelijke behandeling en discriminatie nadrukkelijk verbiedt, is geïnstitutionaliseerde discriminatie en stigmatisering van dikke mensen aan de orde van de dag. En dat moet veranderen.
Discriminatie en stigmatisering van dikke mensen moet dringend aan de kaak gesteld én uitgebannen wordt. Daarnaast herkennen we een grote behoefte om in een veilige omgeving samen te komen met elkaar om te kunnen praten over dik zijn, maar die ruimte is schaars.
Vanuit deze urgentie is Dikke Vinger in het leven geroepen, zodat we samen kunnen werken aan een toekomst waar dikke mensen gezien en gehoord worden door elkaar én door anderen. Dikke Vinger heeft tot doel om een samenleving te creëren waarin dikke mensen in gelijkwaardigheid en vrijheid kunnen leven.