“Maar dik zijn is ongezond!”

Een stethoscopp en een bloeddrukmeter liggen naast elkaar op een blauwe tafel

In onze reeks What the faq (= veelgestelde vragen) reageren we op opmerkingen en vragen die we dikwijls horen of lezen over dik zijn.

Deze keer:

Maar het is ongezond om dik te zijn!

Gezondheid is iets complex en bestaat uit meer dan alleen lichamelijke aandoeningen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat jojoën en stigma een negatieve impact hebben op zowel je fysieke als je mentale gezondheid.

Wanneer mensen roepen dat dik zijn ongezond is, bedoelen ze bijna altijd dat het gelinkt is aan aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartaandoeningen en diabetes type 2. Die link bestaat inderdaad, maar diezelfde aandoeningen zijn óók gelinkt aan jojoën en stigma – twee dingen waar veel dikke mensen vaak mee te maken hebben in hun leven. Wetenschappelijk onderzoek toont bovendien ook aan dat dik zijn een beschermende factor is bij bepaalde aandoeningen, bijvoorbeeld bij hartziekte, nierziekte en beroertes.

Daarnaast is gewichtsdiscriminatie in de gezondheidszorg een factor die meespeelt in de gezondheid en het welzijn van dikke mensen. Volgens onderzoek denken zorgverleners vaak negatief over dikke patiënten. Die vooroordelen kunnen ervoor zorgen dat ze anders omgaan met hun dikke patiënten en hen niet doorsturen voor aanvullende tests, waardoor diagnoses gemist worden. Of ze adviseren enkel gewichtsverlies als oplossing, wat ervoor zorgt dat dikke patiënten stress ervaren en een doktersbezoek dikwijls voor lange tijd uitstellen.

'Gezonde leefstijl'

We weten verder ook dat gezonde gewoontes een positieve invloed hebben op je gezondheid, ongeacht of je erdoor afvalt. Het gaat hier om gevarieerd eten, voldoende bewegen, gematigd alcohol drinken en niet roken. Hoe meer gezonde gewoontes je hebt, hoe beter dat is voor je gezondheid, ongeacht je gewicht.

Maar ook als je een ‘gezonde leefstijl’ hebt, ligt je fysieke gezondheid niet volledig binnen je eigen controle. Er zijn nog heel wat andere factoren die daar een invloed op hebben, de zogenaamde sociale determinanten. Denk daarbij o.a. aan je financiële situatie, de omgeving waarin je bent opgegroeid en woont, toegang tot de gezondheidszorg, je sociale netwerk, je ervaringen met racisme, validisme en andere vormen van discriminatie, etc.

Fysiek, mentaal, emotioneel

Naast je lichamelijke gezondheid maken ook je mentale en emotionele gezondheid deel uit van je algemene gezondheid en welzijn. Gewichtsverlies heeft op dat vlak niet per se een positieve invloed en van stigma is het bewezen dat het een negatieve invloed heeft.

Je gezondheid is dus een complex gegeven en alleen maar roepen dat dik zijn ongezond is, gaat voorbij aan heel wat nuances en wetenschappelijk onderzoek.