“Je moet maar afvallen als je niet meer gediscrimineerd wilt worden”

In onze reeks What the faq (= veelgestelde vragen) reageren we op opmerkingen en vragen die we dikwijls horen of lezen over dik zijn.

Deze keer:

"Je moet maar afvallen als je niet meer gediscrimineerd wilt worden"

Dikke mensen moeten hun lichaam niet aanpassen om niet meer gediscrimineerd te worden. Andere mensen moeten gewoon stoppen met dikke mensen te discrimineren.

Wanneer dikke mensen klagen over gewichtsdiscriminatie, krijgen ze soms de opmerking dat ze dan maar moeten afvallen. Want dan worden ze niet meer gepest of gediscrimineerd en zijn hun problemen opgelost.

Dat is natuurlijk helemaal geen oplossing en bovendien is dat het verkeerde uitgangspunt.

Door te zeggen dat dikke mensen hun lichaam moeten veranderen om niet meer gediscrimineerd te worden, leg je de verantwoordelijkheid van het probleem neer bij het slachtoffer. Als je dik bent, is het je eigen schuld dat je gediscrimineerd wordt. Dat is victim blaming en is heel schadelijk. 

Het is ook volledig ongepast, want de daders worden daardoor vrijgesteld, hoewel zij wel de oorzaak zijn van het probleem. In plaats van hen aan te pakken, wordt ons verdriet tegen ons gebruikt als motivatie om af te vallen.

Discriminatie is fout en zou niet mogen gebeuren. Wanneer dikke mensen gediscrimineerd worden is de oplossing dan ook niet dat dikke mensen moeten afvallen, maar dat de discriminatie moet stoppen.