“Je bent gewoon obesitas aan het promoten!”

In onze reeks What the faq (= veelgestelde vragen) reageren we op opmerkingen en vragen die we dikwijls horen of lezen over dik zijn.

Deze keer:

"Je bent gewoon obesitas aan het promoten!"

Iets laten zien zoals het is betekent niet dat je iets aan het promoten bent. Dat er nu meer dikke mensen te zien zijn bijvoorbeeld op sociale media en in reclames is geen promotie, maar een weergave van de realiteit.

Als er íéts gepromoot wordt in onze maatschappij, dan is het dun zijn. Er wordt geen reclame gemaakt op nationale tv voor producten om kilo’s aan te komen, maar wel om af te vallen. Er zijn geen overheidscampagnes die ‘obesitas’ aanmoedigen, maar wel die het willen bestrijden. De meerderheid van de mensen in reclames, films en series zijn nog altijd slank. Dat we nu af en toe ook dikke mensen te zien krijgen is geen promotie, maar een weergave van de realiteit.

Het enige wat dikke mensen doen wanneer ze hun lichaam tonen, is zichzelf laten zien zoals ze zijn. Tonen dat wij bestaan, dat we deel uitmaken van de algemene bevolking. Het betekent niet dat we willen dat andere mensen dik worden, maar dat dikke mensen gezien mogen worden als een onderdeel van de diversiteit in lichamen. We promoten dan ook geen ‘obesitas’ – we promoten dat dikke mensen het recht hebben om gelukkig te zijn en ons leven te leiden zonder schaamte, stigma en discriminatie.

Onbegrip

Dik zijn en je daar niet voor schamen kan relatief nieuw zijn voor mensen. Binnen de bestaande dieetcultuur is het de norm om een dik(ker) lichaam te zien als iets wat verborgen moet blijven (bijvoorbeeld in wijde truien of andere vormeloze kleding) of iets wat veranderd moet worden naar een minder dik lijf. Mensen die blij zijn met hun dikke lichaam worden dan ook met verbazing, argwaan en zelfs agressie bekeken.

Veel mensen doen namelijk heel wat moeite om zelf niet dik te worden. Zij ervaren het dan als oneerlijk wanneer dikke mensen zich die moeite besparen en toch gewoon hun leven leiden in een dik lijf zonder zich daarvoor te schamen. Dat snappen sommige mensen niet. En wat doen mensen als ze iets niet snappen? Ze verzetten zich ertegen. Bijvoorbeeld door te roepen dat dikke mensen geen ‘obesitas’ moeten promoten.

Moeten dikke mensen daar iets mee? Nee, natuurlijk niet. We kunnen dat ongemak prima laten liggen bij de mensen die vinden dat dikke mensen hun lichaam moeten veranderen.