Colette Edelenbosch ken je misschien als de dikke yogajuf van Volop Yoga, waar ze online yogalessen geeft ‘met ruimte voor rondingen’.
Colette is getrouwd, zorgt voor 2 katten, 5 kippen en veel vijvervissen. Het is haar missie om met name dikke vrouwen te helpen om (weer) thuis te komen in hun lijf. Dat klinkt een beetje vaag misschien, maar ze bedoelt daarmee dat je je lijf aandacht geeft, voelt wat fijn of niet fijn voelt, opmerkt wat het allemaal kan maar ook waar de grenzen zijn zodat je steeds beter leert luisteren naar je lijf.
Ze streeft ernaar om elke yogales zó te geven dat iedereen volwaardig mee kan doen – of je nu stijf of lenig bent, best wel fit of behoorlijk krakkemikkig – we zoeken samen naar hoe jij jouw ding kunt doen in de les.
We stellen haar 10 vragen voor onze reeks #DikkeInterviews :
1. Wat is het allereerste dat je doet als je wakker wordt?
2. Wat zou je ooit nog eens willen doen in je leven? En waarom heb je dat tot nu toe nog niet gedaan?
Ik hoef niet per se ver weg op vakantie – ik geniet net zoveel van fietsen en kamperen in Nederland als van een verblijf in het buitenland. Maar ik zou heel graag nog eens snorkelen in tropisch water, bijvoorbeeld op Bonaire. We stelden het steeds uit, eerst vanwege corona en inmiddels ook wel omdat ik steeds meer weerstand heb bij vliegvakanties. Maar deze ga ik mezelf toch ooit wel gunnen, het lijkt me zó gaaf! Het is volgens mij ook een goede manier om me in pure, wilde natuur te begeven zonder dat mijn gewicht me belemmert. Duiken zou ik ook wel willen leren, maar zie maar eens een duikpak te vinden dat past.
3. Wat vind je het vervelendste aan dik zijn en wat het fijnste?
Het vervelendst vind ik de fysieke belemmeringen die ik ervaar. Het lijkt wel of mijn kilo’s met de jaren zwaarder zijn gaan tellen. Waar ik vroeger mijn gewicht goed kon accepteren, is dat momenteel om die reden weer lastiger. Ik hou enorm van wandelen in de natuur, maar momenteel is dat niet zo fijn omdat ik snel last krijg van pijntjes die er niet zouden zijn als ik lichter was.
4. Wat is de meest absurde dieettip die je ooit al eens gekregen hebt?
5. Waar ben je het meest trots op?
6. Als jij een boek / film / serie mocht schrijven met een dik personage in de hoofdrol, wat zou dan de storyline zijn?
Wat ik supertof zou vinden, is als het een verhaal zou zijn zonder dat het dik-zijn een issue is. Heel zoetjesaan zie ik wat meer diversiteit in films, vooral op netflix. Dumpling bijvoorbeeld, en dat verhaal was enerzijds herkenbaar maar ook heel vooroordeelbevestigend. Dan geniet ik meer van bijvoorbeeld Good Girls, waar één van de personages dik en zwart is, zonder dat dat in ook maar één uitzending een issue is geweest.
Ook Klokhuis heeft nu een dikkere actrice met een donkere huidskleur; in het ballet van ‘Even tot hier’ zat (vóór corona) een dikke danseres. Dat valt mij toch op, ik denk omdat ik vooral toen ik jonger was echt snakte naar positieve rolmodellen waarin ik mezelf kon herkennen. Ik moest het destijds doen met Miss Piggy, Karin Bloemen (mijn heldin uit die tijd) en 1x per jaar de grote maten special in de Viva … Het is fijn dat er nu langzaam maar zeker meer ontstaat.
7. Met wie zou je weleens iets willen gaan drinken?
8. Welk deel van je lichaam vind je het mooist en met welk lichaamsdeel heb je het meeste moeite?
Mijn buik. en mijn buik. Die moet ik even uitleggen …
Jaren terug, toen ik nog heel erg worstelde met mijn zelfbeeld, heb ik mezelf eens getekend – met houtskool. Bloot voor de spiegel. dat was een soort onderzoekje, want ik dacht altijd dat de dikke mensen op de schilderijen van Rubens ‘mooie dikke mensen’ waren, en dat ik een ‘niet mooi dik mens’ was.
Tot die tekening. Totaal gefascineerd was ik door de groef, of plooi, die van mijn navel over de ronding van mijn buik naar beneden loopt. Een mooie uitdaging om die schaduw te vangen. Toen het klaar was, kon ik mezelf zien zoals ik was: een mooie dikke vrouw. Ik had zó op een Rubens-schilderij gekund. (Ik had alleen wel nog wat schilderlessen moeten volgen …)
9. Wat is je hobby / interesse / passie?
Het zal je niet verrassen, maar heel veel van mijn vrije tijd gaat in de yoga zitten. Filosofie, anatomie, ik lees het allemaal graag en experimenteer ook graag met nieuwe manieren om een houding aan te passen of toegankelijker te maken.
10. Wat is jouw ultieme tip voor meer zelfliefde / zelfacceptatie?
Observeer je gedachten en word je bewust van die kritische stem die negatieve dingen influistert. En ontdek dat dat ook maar een automatische riedel is die je hoofd als vanzelf afdraait. Die stem, dat ben jij niet. En je hoeft haar dus ook niet te geloven.
Ben je ooit dunner geworden van al dat gepieker? Is een dieet ooit geslaagd omdat jij kritisch was op jezelf? Ik heb die stem soms nog steeds, maar leer wel beter om haar een halt toe te roepen. Soms zeg ik simpelweg: stop. Dank je wel, maar ik kies nu voor andere gedachten, want dit helpt me niet verder.
Je kan Colette hier volgen op sociale media: