Interview Mama Cash: Dikke Vinger zet radicaal Fat Activisme op de agenda

Sigrid en Anoesjka van Dikke Vinger staan in een park

“Het vraagt vrij veel kwetsbaarheid om over dik-zijn te praten”

Dit interview maakt deel uit van een serie van 6 gesprekken met Spark-activistes. Met het Spark-portfolio steunt Mama Cash kleine, feministische initiatieven. Fotografe Sophia Maria Favela legde hen vast op beeld.

Dikke Vinger begon 3 jaar geleden als een supportgroep voor dikke mensen in Rotterdam, opgericht toen door Merel Wildschut en Non van Driel. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een groep mensen die zich actief inzetten voor Dikke Vinger, waaronder Sigrid en Anoesjka. In het begin draaide het bij Dikke Vinger vooral om het delen van ervaringen in de supportgroep. Bijvoorbeeld: ‘Hoe gaan mensen met je om als je dik bent, en hoe voelt dat?’

Langzaam ontstond ook de behoefte om meer activistisch bezig te gaan en ontstond naast de supportgroep ook een actiegroep. De actiegroep voert social mediacampagnes, biedt consultancy, blogt en organiseert evenementen zoals een kledingruil.

Dikke Vinger is in 2020 ook gestart met het opnemen van een podcast. Hier hebben Sigrid en Anoesjka het over alles wat met dik-zijn te maken heeft, van fatshaming tot doktersbezoeken. “Zeg maar: alles behalve diëten of afvallen. En we willen het radicale fat activism op de agenda zetten.”

Lees het complete interview van Mama Cash met Anoesjka en Sigrid.