International No Diet Day

Vandaag is het 6 mei en International No Diet Day. Een dag die door Mary Evans Young (UK) in het leven is geroepen. Mary had zelf eetproblemen en introduceerde in 1992 een picknick waar mensen een ‘Ditch That Diet’ sticker droegen. Sindsdien is er elk jaar wereldwijd aandacht voor INDD.

Mary had drie redenen om deze dag te organiseren 

  • Ze zette vraagtekens bij het gebrek aan professionele psychologische begeleiding van mensen die een maagoperatie lieten doen, om af te vallen.
  • Ze las in de krant dat een tiener zelfmoord had gepleegd omdat die gepest werd met haar gewicht.
  • Tijdens haar werk ergerde ze zich aan de gesprekken in de koffiepauzes die vooral gingen over het wel of niet mogen eten van koekjes.

Anti dieet dag

In 2013 introduceerde Angele Bakker, Hermina de Vries en Rita Zeelenberg op No Diet Day het Meldpunt Dieetleed: Diëten lijkt onschuldig maar haaruitval, aantasting van organen zoals de schildklier, complicaties na operaties, een negatief zelfbeeld en een verstoord eetpatroon zijn niet onschuldig. Dieetpillen, poeders, gels en maagoperaties zijn ook niet zonder gevaar.

Als je denkt aan het woord dieet, denk je misschien aan crashdiëten maar diëten zit hem vaak in veel kleinere dingen: in schuldgevoelens rondom eten die hun oorsprong hebben in alle eet- of dieetregels die jou van kleins af aan zijn aangeleerd.

Laat jezelf maar lekker gaan?

Is het dan “Laat jezelf maar lekker gaan -dag?” Nee, want, deze dag gaat niet over volproppen en is niet alléén tegen crashdiëten. Het gaat ook over jezelf bevrijden van kleine maar schadelijke dieetregels die zo ongelukkig maken, én niet werken. Want, paradoxaal genoeg zorgen dit soort regels – al lukt het je om wekenlang streng te zijn – dat je eerder de neiging hebt de calorieën weer te (over)compenseren. Als er een werkend dieet bestond, dan waren er geen duizenden op de markt beschikbaar.

Op International No Diet Day zetten we ook vraagtekens bij het idee van een ‘perfecte’ lichaamsvorm, maken we mensen bewust van gewichtsdiscriminatie, vooroordelen en fatphobia. We eren niet alleen de slachtoffers van eetstoornissen en maagoperaties maar kijken ook kritisch naar de machtige dieetindustrie die rijk wordt van valse claims – ten koste van je zelfbeeld en gezondheid.

Every day is No Diet Day

6 mei is natuurlijk een goed symbolisch moment om hierbij stil te staan, maar eigenlijk is wat ons betreft elke dag No Diet Day. Iedereen verdient het om dagelijks ontspannen te eten zonder schuldgevoelens en zich los te kunnen maken van oude overtuigingen over ‘goed en fout’ eten.

Daarom roepen we voor deze social mediacampagne jou op om een foto te maken van jezelf met iets wat je heel graag eet, maar waar jij je lang schuldig over hebt gevoeld. Iets wat je voorheen niet *mocht* eten van jezelf of wat je vroeger als kind werd verboden, iets wat buiten je diëetmethode viel, of nooit in huis werd gehaald omdat het zogenaamd ‘fout’ was. Eten waar je nu van kan genieten zonder schuld of schaamte, of dat op een dag hoopt te kunnen. Want eerlijk? Dat is niet makkelijk.

Doe je mee?

Plaats je foto op Instagram en met de hashtag #dikkevingernaardiëten en wij delen deze in onze stories. Goed voorbeeld doet goed volgen en samen staan we sterker om onszelf te bevrijden van dit soort strenge én zinloze eetregels. 

Resources