Diversiteitsweek workshop: Dik Op Het Werk

Dik beladen

Vandaag waren Bobbi-Joe (rechts) en Jenny (links) namens Dikke Vinger op het stadhuis van de gemeente Zaanstad ter gelegenheid van de Diversiteitsweek. We mochten een workshop verzorgen over de vormen van stigma & discriminatie die dikke mensen ervaren op het werk. 

Na een korte introductie gingen we van start met het woordje ‘dik’. Bij Dikke Vinger zijn we inmiddels zo gewend aan dit woord, maar we vergeten niet hoe beladen dit kan zijn voor sommige mensen. Zeker als je ermee gepest bent in je leven. Dikke Vinger wil dit woord vrijmaken van alle stigma’s zodat het net zo neutraal is als bij een dik boek of een dikke boom.

Feit of Fabel

Het volgende deel was interactief. Deelnemers konden reageren op gangbare stellingen die wij als dikke mensen vaak lezen of horen zoals “Gaat elk pondje door het mondje? ” Vervolgens hebben we de stellingen toegelicht om Food for thought te bieden. Hierdoor ontstonden weer interessante gesprekken. 

Best Fat practices

Het laatste deel ging specifiek over wat dikke mensen zoal meemaken op de werkvloer. Dit weekend hebben we bijna 100 verhalen verzameld van dikke mensen die een nare ervaring hebben gehad. 

Vervolgens hebben we besproken wat je concreet kan doen om de werkvloer inclusief te maken voor dikke mensen. Denk aan stoelen zonder leuningen en vitaliteitsprogramma’s maar ook over hoe je praat met je collega’s over dikke mensen.

Thank you

Dank aan de medewerkers van de gemeente Zaanstad voor de hartelijke ontvangst en openhartige gesprekken. De deelnemers waren open en tegelijkertijd kritisch waardoor het een mooie ochtend is geworden.