Dikke Vinger op Symposium Medische Wereld in Brussel

Op 22 april 2023 namen Marjon en Kim namens Stichting Dikke Vinger deel aan de panelsessie “Minderheidsstress. Discriminatie is Ziekmakend” op het Belgisch Symposium Medische Wereld in Brussel. Het panelgesprek ging over het verband tussen discriminatie, stigmatisering en mentale en fysieke gezondheid. Dikke Vinger vindt het goed dat er meer aandacht komt voor de impact van stigma en discriminatie op gezondheid, want de lange termijn consequenties zijn ernstig. Wij kozen er bewust voor om op de aanvraag vanuit het Symposium in te gaan, ondanks dat dit voor ons, als ervaringsdeskundigen en niet als zorgprofessionals, erg spannend was.

Tijdens deze VUB Crosstalks-sessie ging auteur, jurist en activist Olave Nduwanje in gesprek met ons en zorgprofessionals die het verband tussen discriminatie en gezondheid konden toelichten. De andere panelleden waren klinisch psycholoog en onderzoekster Dr. Ama Kissi en Professor Dr. Veerle Soyez van het Vlaams Instituut Gezond Leven. De sessie werd voorafgegaan door een introductie van de Belgisch neuroloog, onderzoeker en auteur Steven Laureys over de effecten van stress op het menselijk brein.

Onze ervaring is dat zorgprofessionals zich nog onvoldoende bewust zijn van de gezondheidsimplicaties van discriminatie, stigmatisering en marginalisatie. Ook de geluiden vanuit het publiek bevestigden dit tijdens het panelgesprek. Er is vaak sprake van goede bedoelingen, maar ondoordachte uitvoer in de praktijk. Ook zien wij dat er weinig aandacht is voor onbewuste vooroordelen.

Wil je zelf eens toetsen om een indruk te krijgen van je eigen onbewuste vooroordelen? Ga dan naar de Harvard Implicit Bias test.