Dikke Vinger live bij Rijnmond Vandaag

Anoesjka Minnaard en Jenny Klijnsmit van de Rotterdamse Stichting Dikke Vinger waren dinsdag 4 januari 2021 te gast bij Ruud de Boer in Rijnmond Vandaag. We spraken met Ruud over hoe de stichting is ontstaan, wat we nu allemaal doen en waar we tegen strijden.

Voorafgaand aan het interview stuurden we onze Dik In De Media checklist toe, zodat we geen stigmatiserende beelden op de achtergrond te zien zouden krijgen. We zien dat er vaak tenenkrommende foto’s als achtergrondafbeelding staan bij nieuwsitems over dikke mensen en dat wilden we voorkomen.

Rijnmond vond dit meteen een mooi onderwerp om aandacht aan te besteden. Ze lieten stereotyperende voorbeelden zien van de NOS (dikke mensen zonder hoofd, met hamburger op de buik etc.) en voorbeelden van onze website van hoe het beter kan.

Ook spraken we over het woord ‘dik’ dat net als de woorden klein en groot, kort en lang een neutrale omschrijving is. Denk bijvoorbeeld aan een dik boek of een dikke jas. Maar zodra het op mensen van toepassing is wordt het onterecht een beladen woord. 

Bekijk het hele interview terug op Rijnmond vanaf 9.55 min.