Dikke Vinger in gesprek over The Body: Represented

Donderdagavond 10 augustus, kwamen de vuurvliegjes tevoorschijn op het terras bij LantarenVenster. Bij de ondergaande zon spraken Non van Driel (namens Stichting Dikke Vinger) en activist Jeanette Chedda over het menselijke lichaam en hoe dat (niet) gerepresenteerd wordt in verschillende media.

Deze editie van Vuurvliegjes betrof een belangrijk onderwerp voor dikke mensen en mensen met een beperking: als je jezelf niet herkent in de mensen die gerepresenteerd worden in o.a. kunstuitingen en media dan voel je je minder verbonden met de cultuur om je heen.

Het heeft ook effect op jouw eigen groei en ontwikkeling. Als je jezelf niet op een integere positieve manier vertegenwoordigd ziet op tv, in magazines en sociale media, is het moeilijker om je potentie en mogelijkheden te zien. Er zijn dan geen – of alleen stigmatiserende en stereotyperende – voorbeelden in de media te vinden.

Deze beelden verspreiden verkeerde aannames over het karakter, de intelligentie en de vaardigheden van mensen waardoor je als minderwaardig wordt gezien en behandeld.

Dikke Vinger wil de media bewust maken van de belangrijke rol die zij hierin kunnen spelen. We hebben een handige lijst met voorbeelden gemaakt waar je als hoofdredacteur gemakkelijk kan checken of het beeldmateriaal stigmatiserend is.

Maar dat kunnen we niet alleen. Help jij een handje mee? Als je foto’s ziet die echt niet kunnen, dien dan een klacht in bij de redactie met een link naar onze checklist: dikkevinger.org/dik-in-de-media

Hieronder vind je een voorbeeldbrief.

Beste redactie,

Graag wil ik een klacht indienen over deze afbeelding op uw website: << plak hier de link >>

Dikke mensen worden vaak als blote lichaamsdelen afgebeeld waarbij het hoofd ontbreekt. Door alleen de romp te tonen blijft het idee onbewust bestaan dat dikke mensen geen echte personen zijn met waardevolle levens.

Bekijk hier enkele voorbeelden met uitleg hoe het beter kan: dikkevinger.org/dik-in-de-media

Graag ontvang ik van u een reactie.

Met vriendelijke groet,

<< naam >>