Dik & Zwanger workshop

Vraag de vroedvrouw

We hadden de eer en het genoegen om op 18 april een online Masterclass te geven voor de Vraag de Vroedvrouw academie van Margot van Dijk over dik zijn & zwanger zijn. De Masterclass leverde goede vragen en gesprekken op met de aanwezige geboortewerkers. 

Gewicht & Stigma

De workshop werd gepresenteerd door Anoesjka en ging van start met een algemeen onderwerp rondom dik zijn: aannames en vooroordelen. Daarna deelden we meer informatie over de BMI, hoe dit verouderde meetinstrument tot stand is gekomen en hoe het misleidend kan zijn wanneer je dit toepast op een individu. Vervolgens brachten we meer nuance (causaliteit vs correlatie) over de verhoogde risico’s van dik zijn en de onhaalbaarheid van interventies rondom gewichtsverlies.

Ervaringsverhalen

Het tweede deel ging specifiek over wat dikke zwangere personen zoal meemaken in de zorg. Met ons project Dik Bij De Dokter hebben we meer dan 100 verhalen verzameld van dikke mensen die in de zorg een nare ervaring hebben gehad of gediscrimineerd werden. 

Wat kan je doen?

Vervolgens deelden we onze best fat practices en hebben we besproken wat je concreet kan doen als zorgverlener om jouw praktijk of werkwijze inclusief te maken voor dikke mensen. Denk aan passende manchetten van bloeddrukmeters, langere naalden en tourniquets maar ook over hoe je praat over het gewicht van je patient en hoe je mensen kan wegen op een neutrale manier.

Complimenten

Nadien ontvingen alle deelnemers een handout en mochten we mooie complimenten ontvangen. Men vond het interessant, leerzaam, verhelderend, een eye-opener, en de aanwezigen die zelf niet dik waren gaven aan een hele andere kijk op dik zijn te hebben gekregen.

Wil je meer informatie over het boeken van een Workshop of het inhuren van ons als consultant om je website gewichtsinclusief te maken?