De kans is groot dat je het helemaal niet fijn vindt om jezelf ‘dik’ te noemen. Misschien vind je het zelfs een akelig woord of vind je het maar raar dat wij onszelf dik noemen. Dat snappen we heel goed en we lichten het daarom graag even toe.
Dikke mensen worden elke dag bewust of onbewust geconfronteerd met vooroordelen. “Dikke mensen zijn lui, vies, lelijk en vraatzuchtig. Ze hebben een schrijnend gebrek aan wilskracht en totaal geen benul wat gezonde voeding is. Anders zouden ze toch niet dik zijn?” Zodra ‘dik’ op een lichaam van toepassing is worden er vaak onterecht negatieve associaties aan gekoppeld, zoals lui, ongezond, lelijk, slordig en ongedisciplineerd. Het is dus niet verrassend dat je jezelf niet graag dik noemt; je hebt de negatieve connotatie van het woord geïnternaliseerd.
Zoals je kunt lezen in ons manifest, wil Dikke Vinger niet bewijzen dat alle dikke mensen wél gedisciplineerd en gezond zijn, maar enkel benadrukken dat deze eigenschappen niet af te lezen zijn van een lichaamsvorm of maat. Dik is geen scheldwoord, maar simpelweg een neutraal bijvoeglijk naamwoord. Net als de woorden klein en groot, kort en lang zijn dik en dun neutrale omschrijvingen. Denk bijvoorbeeld aan een dik boek of een dikke jas. Of denk aan een dikke boterham, een dikke boom of dik voor mekaar.
Dikke Vinger wil het woord ‘dik’ neutraliseren en daarom gebruiken we dit woord op onze website. Zo proberen we de negatieve lading van het woord weg te nemen; voor onszelf en voor de buitenwereld.