“Diëten werkt wél!”

Een rekenmachine en pen liggen op een hoop papieren met grafieken

In onze reeks What the faq (= veelgestelde vragen) reageren we op opmerkingen en vragen die we dikwijls horen of lezen over dik zijn.

Deze keer:

"De tante van mijn buurvrouw is het ook gelukt om af te vallen!" (aka "Diëten werkt wél!")

Wetenschappelijk onderzoek toont al meer dan 60 jaar aan dat diëten niet werkt op lange termijn voor meer dan 95% van de mensen die eraan beginnen. De mensen die het wel lukt zijn niet de regel, maar een uitzondering.

Diëten werkt niet. Met diëten bedoelen we elke poging om bewust gewicht te verliezen. En om verder heel precies te zijn: het werkt niet op lange termijn voor meer dan 95% van de mensen die eraan beginnen.

Dat cijfer van 95% komt uit een onderzoek van 1959 en wordt daarom door ‘critici’ beschouwd als niet meer relevant. Alleen zijn er ondertussen nog heel wat andere studies uitgevoerd die telkens dezelfde conclusie hebben. Zelfs wanneer specifiek geprobeerd wordt om aan te tonen dat diëten wél werkt, zoals bij Weight Watchers en de National Weight Control Registry, blijkt dat het slechts een heel kleine minderheid lukt om blijvend gewicht te verliezen.

Als het een tante van een buurvrouw dus gelukt is om gewicht te verliezen en die kilo’s op lange termijn eraf te houden, is zij een statistische uitzondering en niet de standaard waarop we ons moeten baseren.