Amber Oostra heeft voor diens HBO Rechten eindopdracht een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Dikke Vinger. Voor dit onderzoek heeft ze gekeken naar de BMI-grens die wordt gehanteerd bij ivf-behandelingen in Nederland. Doel van dit onderzoek was om uit te vinden of het hanteren van deze grens een schending van mensenrechten vormt. Dit onderwerp is ontstaan naar aanleiding van het Dikke Vinger project ‘Dik Bij De Dokter’. Vanwege diens interesse in mensenrechten heeft hen hier een link tussen dit project en dit rechtsgebied gelegd, en stelde hen het plan op om dit te gaan onderzoeken.
Het onderzoek focust zich op de volgende probleemstelling/hoofdvraag:
In hoeverre is het juridisch gerechtvaardigd dat de BMI als poortwachter voor ivf-behandelingen wordt gebruikt, rekening houdend met het verbod op discriminatie en het recht op zelfbeschikking?
Hieruit volgen enkele deelvragen rondom BMI en ivf. Er zijn voor het onderzoek meerdere openbare bronnen gebruikt om zowel de medische als juridische argumentatie te staven. De opdracht is door de opleiding als ‘goed’ beoordeeld en bevat zeer waardevolle informatie voor mensen die zwanger willen worden. Belangrijk is wel om te benoemen dat deze opdracht niet door een medisch specialist gedaan is; meer onderzoek is nodig om te bewijzen dat BMI een onacceptabel risico zou vormen voor een zwangerschap. Juridisch gezien biedt het onderzoek echter een sterk argument om niet per definitie op basis van BMI een ivf-behandeling te weigeren.
Je kan het onderzoek als pdf downloaden en lezen.