Ben ik dik genoeg?

Verkeersbord met 'Weight limit' erop en drie afbeeldingen van vrachtwagens in verschillende groottes

Dikke Vinger is voor en door dikke mensen

Wat ‘dik zijn’ betekent kan verschillen van cultuur tot cultuur en van persoon tot persoon. Het is wel duidelijk dat hoe dikker je bent, hoe meer je te maken krijgt met gewichtsdiscriminatie en stigma. Daarom zijn er binnen de fat community enkele categorieën bedacht die dat duidelijk maken: small fat, mid fat, large fat, en superfat of infinifat. Hoe verder je op dit spectrum zit, hoe meer moeilijkheden je ervaart in onze maatschappij. De problemen die dikke mensen ervaren, kunnen zich voordoen op intrapersoonlijk (je eigen gevoelens), interpersoonlijk (contact tussen 2 personen) en institutioneel niveau (structuur en organisatie van onze samenleving). Dikke Vinger zet zich in voor dikke mensen die last hebben op alle drie deze vlakken. Meer over onze strategie vind je onderaan de pagina.

Waarom een richtlijn?

We hebben al verschillende keren de vraag gekregen of iemand ‘dik genoeg’ is om deel te nemen aan onze evenementen. Dat is lastig te zeggen, daarom bedachten we een maat-richtlijn om mensen te helpen zelf die beslissing te maken; maat 48 (XXL). 

Wij bepalen namelijk niet wie dik is in onze maatschappij. Wij willen ook niet geforceerd worden om die keuze vóór iemand te maken. Wij vragen niet om je gewicht en we gaan ook niet je Instagram checken of je ‘dik genoeg’ bent.

Wij willen dat je zelf beslist of je je thuis voelt bij de evenementen van Dikke Vinger, want dat is niet onze verantwoordelijkheid. Maar, we blijven wél herhalen: het is voor en door dikke mensen. Als jij jezelf niet (of niet meer) identificeert als dik, dan is het mogelijk dat onze events niet goed (meer) bij je passen.

Bovendien, een richtlijn is geen dikke vette grens maar een indicatie. Ongeveer. Om en nabij. Ruwweg een schatting. Bij benadering. Een kledingmaat verschilt niet alleen per lichaamsdeel (bovenlichaam/onderlichaam) maar ook per merk en land. Vooral bij plus size kleding varieert het enorm. We hadden eigenlijk geen vagere grens om te interpreteren kunnen stellen!

Waarom dan maat 48?

Onze ervaring is dat mensen vanaf maat 48 min of meer vergelijkbare moeilijkheden hebben op het vlak van intrapersoonlijke, interpersoonlijke en institutionele vetfobie. Die gedeelde ervaringen zorgen ervoor dat deze dikke mensen zich veilig(er) voelen in een groep met elkaar. 

Nogmaals, maat 48 is een richtlijn en geen cut-off. Iemand met een kleinere maat, die helemaal aansluit bij de visie van Dikke Vinger, kan zich prima thuis voelen op onze evenementen. Terwijl iemand met een grotere maat niet goed op het event zal passen, als die vooral graag wil afvallen en dieettips wil uitwisselen.

Daarom zeggen we ook dat het je persoonlijke inschatting blijft om te bepalen of je dik bent – of je als dik identificeert. Dat kunnen wij niet voor iemand anders bepalen.

Inbetweenie

Mensen met maat 42 tot 46 worden in onze maatschappij soms ook als dik beschouwd, maar ervaren niet dezelfde barrières op het vlak van toegankelijkheid. Zij worden in de fat community ook wel eens ‘inbetweenies’ genoemd. 

We snappen dat het voor deze mensen niet gemakkelijk is. Ook zij krijgen te maken met de gevolgen van vetfobie, zoals opmerkingen en een laag zelfbeeld, en hebben ook support nodig.

Het is alleen heel belangrijk om te onthouden dat hoe dikker je bent, hoe meer stigma en discriminatie je ervaart. De meest gemarginaliseerde lichamen worden in onze maatschappij het meest uitgesloten op allerlei vlakken en wij willen vooral voor hen een ruimte creëren waarin zij zich veilig kunnen voelen. Die ruimtes zijn heel schaars en daarom hanteren we onze richtlijn op bepaalde evenementen.

Strategie Dikke Vinger

Voortvloeiend uit de missie, visie en kernwaarden van Stichting Dikke Vinger willen we dus verandering brengen op drie niveaus:

INTRAPERSOONLIJK​

 Je eigen gevoelens

Op dit niveau helpen we dikke mensen om hun geïnternaliseerde angst om dik(ker) te worden te onderzoeken. Bijvoorbeeld wanneer ze denken dat het fout en verkeerd is om dik te zijn, het gevoel hebben dat ze nooit goed genoeg zijn zolang ze dik zijn, schuldgevoelens hebben rond voeding en beweging, en schaamte voelen over hun lichaam. 

De gevoelens die eigen zijn aan dit niveau kunnen ook voorkomen bij niet-dikke mensen.

INTERPERSOONLIJK

Contact tussen mensen

Op dit niveau willen we ervoor zorgen dat dikke mensen weerbaarder worden in onze maatschappij die dikke mensen stigmatiseert. Bijvoorbeeld wanneer ze een opmerking krijgen van anderen over hun lichaam, over wat ze eten en/of over hoeveel ze bewegen.

 

 

Op dit niveau lopen de ervaringen van dikke en dunne mensen uiteen.

INSTITUTIONEEL​

Structuur en organisatie van onze samenleving

Op dit niveau willen we gewichtsdiscriminatie en -stigma aanpakken in onze maatschappij. Bijvoorbeeld wanneer dikke mensen uitgesloten worden in de zorgsector en bij verzekeraars op basis van BMI, of op basis van vooroordelen (zoals lui of niet representatief) in het onderwijs of op de banenmarkt. 

De ervaringen op dit niveau komen voornamelijk voor bij dikke mensen.