Anti-Vetfobie Gespreks Toolkit voor de Feestdagen (en Het Leven in het algemeen)

Groot of klein kerstdiner, vetfobie is vast en zeker gewoon weer een bijgerecht. Als je fanatieke Weight Watchers tante er dit jaar niet is, predikt je nicht misschien een nieuw dieet. Als je vader dit jaar fanatiek is gaan sporten, brood van de boodschappenlijst heeft verbannen en naar eigen zeggen “nu echt veel gezonder is”, zal ook dat het gesprek van de avond zijn. Als je oma moppert over dat ze is aangekomen, zal haar blik van herkenning die ze aan jou richt, je ook niet ontgaan.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de tegenstrijdigheid van de reclames die je om de oren vliegen in december met de boodschap “eet al dit lekkers en geniet!” en letterlijk de ochtend van 1 januari weer beginnen met “zeg, hallo, niet zo veel lekkers eten, het is weer tijd om af te zien”. Vervolgens mogen we met Pasen weer even genieten, maar is het daarna natuurlijk weer tijd om aan je Summer Body te gaan werken. Dan in de zomer aan de barbeque en het bier, om in de herfst snel weer even in te houden… Zodat we met feestdagen weer los kunnen…

Zo gaat het pendulum het hele jaar heen-en-weer tussen restrictie en zogenaamde losbandigheid. Dikke mensen hoeven dat niet alleen aan te horen op radio en tv, en lezen het in krant en tijdschrift, maar krijgen het ook te verduren van collega’s, familie en vrienden. Tijdens en na de feestdagen gaat hier een grote schep (pun intended) bovenop want stel je voor, je bent een gram aangekomen van het naar je zin hebben en genieten… Schandelijk!

Veel te vaak zit je op zo’n moment zelf met je mond vol tanden tegenover je Weight Watchers tante, en bedenk je achteraf een geniale reactie op het broodloze leven van je vader. Namens Dikke Vinger willen we je daarom dit jaar een handje helpen met wat hypothetische scenario’s en bijpassende reacties, van vriendelijk, naar met een knipoog, naar een Dikke Vinger. Maar, het allerbelangrijkste:

weet dat je niet alleen alle recht hebt op een fijne ontspannen feestdagen met het eten waar jij blij van wordt, maar dat je dus ook gewoon je grens aan mag geven als je het gesprek niet prettig vindt.

Om dat te kunnen doen, hier als houvast wat suggesties:

Iemand vertelt je over hun succesvolle dieet en hoe ze zich 10x beter voelen nu 10 kilo lichter …

1. Wat fijn dat je je goed voelt. Ik ben dit jaar begonnen met meer boeken lezen, dat doet mij ook goed. Wat heb jij voor ‘t laatst gelezen?

2. Je gewicht vind ik echt het minst interessante aan je. Hoe gaat het met dat project/die hobby waar je mee bezig bent?

3. Wist je dat 95% van de mensen die dieet en afvalt binnen 5 jaar weer op het oude gewicht of zwaarder is? Zal je de link wel sturen later. Kun je me ondertussen de jus aangeven?

Iemand praat over dat ze aangekomen zijn en zich nu zo “dik en lelijk” voelen …

1. Kan gebeuren; aankomen en afvallen hoort bij het leven. Niemands gewicht blijft altijd hetzelfde. Ik ben blij dat ik deze pandemie tot nu toe door ben gekomen. Hoe vond jij het met al die maatregelen? Moest je thuiswerken?

2. “Dik” is geen emotie en “lelijk” is geen synoniem van dik. Trouwens, “lelijk” ben je sowieso niet.

3. Als dat het ergste is wat je is overkomen dit jaar, stel ik voor dat we het ergens anders over hebben. Kun je me de wijn aangeven?

Iemand benoemt dat jij aangekomen bent …

1. Oh dat zou kunnen. Maar, wat vind je van m’n nieuwe outfit? Leuk ook die van jou! Waar is die van?

2. Zullen we het over wat anders hebben dan of onze lichamen wel of niet veranderd zijn? Dat gebeurt soms. Ik ben vooral blij dat we elkaar nu zien/spreken.

3. Ja, en toch nog zo knap… Ik weet ook niet hoe ik het doe, het is een talent. Je zou bijna denken dat gewicht niet zoveel zegt, hè … Ik ga nog even wat inschenken.

Iemand zegt iets over dat ze nu echt moeten stoppen met eten want anders worden ze dik …

1. Ach, ben ik ook … Geloof me, het is helemaal niet zo erg om mij te zijn.

2. Ja, nu je het zegt. Stop maar. Dan is er meer voor ons!

3. Zo makkelijk gaat dat niet, hoor. Daar moet je hard voor werken, dat kan niet iedereen. Ik heb echt heel lang mijn best moeten doen om mijn lijf zo te krijgen. Is heus niet in één kerstdiner gelukt!

Iemand zegt iets over hoeveel jij opschept …

1. Ja, lekker hè! Ik wil het recept echt heel graag hebben. Even vragen zo.

2. Gun jezelf ook wat lekkers, joh.

3. Als jij je nou met je eigen bord bemoeit, bemoei ik me met dat van mezelf. Eet smakelijk!

Iemand zegt iets over gezond/ongezond en gewicht …

1. Wist je dat gezondheid en gewicht helemaal niet zo één op één met elkaar te maken hebben als gedacht wordt? Net als er dunne ongezonde mensen zijn, zijn er dikke gezonde mensen. Weet ik nog wel een goed boek over, leuk kado voor je verjaardag.

2. Ook ongezonde mensen hebben recht op respect en een gelijke behandeling. Van vooroordelen, pesten en schaamte is nog nooit iemand gezonder geworden.

3. Ook als je altijd “gezond” eet, veel beweegt en water drinkt ga je gewoon dood, hoor. Liever dik in de kist dan een feestdag gemist!