10 situaties die aantonen dat de wereld niet gemaakt is voor dikke mensen

Het cijfer tien in houten blokken

Dikke mensen voelen zich niet altijd welkom in onze maatschappij. Dat is ook niet verwonderlijk als je ziet hoe dikwijls ze geconfronteerd worden met situaties die duidelijk maken dat de wereld niet ingericht is om dikke mensen te accommoderen. Van autogordels tot online kleding kopen, voor dikke mensen zijn heel veel alledaagse dingen niet vanzelfsprekend. We zetten hier tien dingen op een rij die jij misschien ook wel herkent:

1. OPENBARE TOILETTEN

Toilethokjes waarbij de deur naar binnen opent

Een openbaar toilet is meestal al niet aangenaam voor dikke mensen omdat de hokjes nogal smal zijn. Maar als de deur dan ook nog eens naar binnen toe opent, dan wordt het helemaal een hindernissenparcours en moet je jezelf in allerlei bochten wringen om toch maar die deur langs je buik te krijgen voordat je weer de wijde wereld in kan. Cirque du Soleil is er niks bij.

2. DE SIERADENSECTIE IN KLEDINGWINKELS

Kettingen op een hanger

Veel dikke mensen kennen dit scenario: ze gaan shoppen met vrienden en komen in een kledingwinkel terecht waarin de sieradensectie het enige plekje is waar ze iets kunnen vinden om te kopen. Maar heel eerlijk? Zelfs in dat assortiment is de keuze beperkt als je dik bent, want ringen komen meestal niet in grote maten, armbanden zonder slotje schuiven niet volledig over je handen en haarbanden zijn niet gemaakt voor grote hoofden. Fun, hè, zo’n middagje shoppen met vrienden.

3. PASKAMERS IN KLEDINGWINKELS

Pashokjes met een gordijn

Als je dan toch het geluk hebt om een kledingwinkel te vinden waar ze jouw maat hebben, dan zijn de paskamers het volgende obstakel. Soms zijn die ruim genoeg, maar meestal zijn ze zo klein dat het al een gevecht is om je eigen shirt uit te krijgen en je continu je ellebogen overal tegenaan stoot en het lijkt alsof je het hokje aan het afbreken bent. Het lijkt soms eerder een zweterige workout dan een ontspannen shopmiddag.

4. ONLINE KLEDING KOPEN

Screenshot van het aantal beschikbare stuks per maat in een webwinkel

En ook online is de shopervaring jammer genoeg niet altijd beter. Dan zit je op een website en klik je op ‘jurken’, wat een resultaat geeft van 2628 artikelen. Ruime keuze, denk je bij jezelf en je filtert verder op maat om dan te zien dat er voor maat 50 nog maar 200 artikelen te vinden zijn en voor maat 58 nog maar 2. Je begint je zo stilaan af te vragen of de modewereld misschien allergisch is voor geld dat van dikke mensen komt.

5. STOELEN OP EEN TERRAS

Een terras met metalen tafels en stoelen die een leuning hebben

Op een mooie zomeravond ga je gezellig iets drinken met vrienden en wanneer je aankomt, zie je alleen maar stoelen met leuningen staan. Daar gaat je comfortabele avond, want dat betekent dat je thuiskomt met pijnlijke dijen. Maar ja, we mogen natuurlijk niet klagen, want op z’n minst zijn het niet van die witte plastieken dingen die al instorten als je er nog maar naar kijkt.

6. AUTOGORDELS

Het eindstuk van een gordel die niet toegeklikt is

Veiligheid voor alles – behalve als je dik bent, want dan is het maar de vraag of de gordel in je auto lang genoeg is om volledig dicht te krijgen. Autofabrikanten lijken niet te weten dat ook dikke mensen met en in auto’s rijden, hoewel dat toch al heel lang het geval is. Denken ze dat ze heel wat geld kunnen besparen door minder materiaal te gebruiken voor de gordels? Of geven ze gewoon geen moer om dikke mensen? Waarschijnlijk een combinatie van de twee …

7. MERCHANDISE

Een band speelt op een podium met een hele hoop mensen in de zaal

Yes! Je bent op een concert van je favoriete band en om dit moment te vereeuwigen, ga je in de rij aanschuiven om een T-shirt te kopen. Nadat je geduldig gewacht hebt, is het eindelijk aan jou en vraag je wat de grootste maat is die ze hebben. “XXL”, zegt de vriendelijke verkoper, terwijl je beseft dat je daar nooit in gaat passen. “Ah,” antwoord je teleurgesteld, “geef mij dan maar zo’n drinkbeker.”

8. HIPPE RESTAURANTS

Gedekte tafels in een restaurant

Heerlijk, hè, samen tafelen en genieten van een lekkere maaltijd. Tenzij je in zo’n hippe tent terecht komt waar je alleen maar aan een hoge tafel met krukken kan zitten of de tafeltjes zó dicht tegen elkaar staan, dat je waarschijnlijk met je gat het glas van de buren van tafel gaat vegen. Nou ja, dan hebben ze op z’n minst jouw fabuleuze achterwerk in alle glorie kunnen bewonderen van dichtbij – en dat is een voorrecht waar ze blij om zouden moeten zijn!

9. DRAAIHEKKEN

Twee draaihekken naast elkaar

Naar een pretpark gaan is meestal niet zo evident voor dikke mensen, want gaan we wel in de attracties passen? Maar zelfs voordat je dat kan testen, moet je al over iets anders nadenken, want de kans is groot dat je op een gegeven moment door een draaihek heen moet. En dan moet je even bedenken hoe je er het beste door geraakt als je dik bent. Moet je zijdelings draaien of geraak je er gewoon doorheen? Met of zonder rugzak? Buik intrekken of niet? Je zal er niet zo snel volledig vast in komen te zitten, maar het is toch altijd een beetje puzzelen hoe je er zonder al te veel gedoe doorheen geraakt.

10. GEWICHTSLIMIETEN

Verkeersbord met 'Weight limit' erop en drie afbeeldingen van vrachtwagens in verschillende groottes

Een nieuwe stoel kopen? Kijk toch maar eens hoeveel kilo die maximaal kan dragen. Op een fiets rijden? Even controleren of het frame stevig genoeg is om je ettelijke kilometers te kunnen vervoeren. Een kleine lift? Begin alvast met hoofdrekenen om te kijken hoeveel personen er nog bij kunnen voordat het ding begint te piepen. Een workout in de fitness? Beter even checken of de toestellen jouw gewicht kunnen dragen. Dikke mensen moeten dikwijls rekening houden met hun gewicht – niet omdat we er zelf zo geobsedeerd door zijn, maar omdat er nu eenmaal gewichtslimieten zijn voor heel wat dingen. Tja, niet alles en iedereen kan de omvang van onze geweldigheid aan …